Forbundet mottar betaling for rettigheter fra ulike kilder, som blir fordelt videre til både medlemmer og ikke-medlemmer. Dette skjer på bakgrunn av følgende avtaler:

Norwaco

Norsk Skuespillerforbund er medlem av Norwaco som er en kollektiv forvaltningsorganisasjon. Vi mottar rettighetsmidler fra Norwaco for blant annet:

  • TV-distribusjon (rettigheter til tredjeparts distribusjon som for eksempel kabelselskaper, samt TV- og radiosendinger i Norge og i utlandet)
  • NRK Arkiv (rettigheter for NRKs rett til å publisere egenproduksjoner produsert før 2015)
  • Privatkopiering (rettighet som gjør at privatperson lovlig kan kopiere åndsverk og annet beskyttet materiale som film, TV-innhold og lydbøker til privat bruk. Den økonomiske kompensasjonen er en årlig bevilgning i statsbudsjettet.)
  • Undervisning (visning på skoler og høyskoler) og TV på offentlig sted (visninger på hoteller)

Royalty

Med royalty menes en andel av produsentens overskudd, alternativt inntekter, fra kommersiell utnyttelse gjennom salg, utleie mv. av verket. Dette reguleres enten i tariffavtalene våre eller i direkte avtaler.

Rettighetsvederlag

Med rettighetsvederlag menes betaling for utnyttelse som ikke i seg selv genererer inntekter eller overskudd. Det kan f.eks. være den rettighetsbetaling den enkelte skuespiller har krav på i kraft av vår tariffavtale med NRK eller rammeavtale med Forleggerforeningen. Men det kan også være direkte avtaler forbundet inngår med produsenter, kringkastere og strømmeplattformer mv. om klarering av rettigheter som ikke klareres gjennom slike tariff- / rammeavtaler.

Innkjøpsordning for kortfilm og dokumentarfilm

Statens ordning for innkjøp av norske kortfilmer til bibliotekene.

Nordiske forvaltningsorganisasjoner

Utbetaling av rettighetsvederlag for norske skuespilleres medvirkning i nordiske produksjoner.

Hva skjer ved utbetaling av rettighetsvederlag?

I tillegg til de avtaler som forbundet selv har fremforhandlet, så mottar vi også vederlag på vegne av skuespillerne fra avtaler som tredjeparter har fremforhandlet, som fra Norwaco.

 

Alle vederlag som Norsk Skuespillerforbund utbetaler til skuespillere fordeles etter en fordelingsnøkkel som skal hensynta skuespillerens lønn og rolleomfang på produksjonen.

 

I likhet med andre organisasjoner dekkes NSFs arbeid med forvaltning og lisensiering av rettigheter delvis ved at det gjøres et fradrag for administrative kostnader ved fordeling av rettighetsvederlag.

 

Ved utbetaling til våre medlemmer er fradraget fra 0 % til maksimalt 20%, mens det for ikke-medlemmer kan komme et tilleggsgebyr på noen av vederlagene på 5%. Våre prosentsatser er midlertidige og justeres i tråd med administrative kostnader tilknyttet rettighetsforvaltning. Herunder arbeid med avtaleforhandlinger, innkreving og fordeling av vederlag (tilhørende arbeid for å identifisere riktig mottaker), håndheving av avtaleverk, medlemsservice, politisk/juridisk arbeid med å styrke rettighetshavernes stilling m.m.

Hvordan jobber Norsk Skuespillerforbund med rettighetsbetaling?

Norsk Skuespillerforbund har fremforhandlet visse vederlag som utbetales direkte til den enkelte skuespiller. Dette sees i sammenheng med at det å benytte våre medlemmers opptak og stillbilder er en relativt ny praksis i norsk sammenheng. Frem til rundt 2015 var rettighetsoverdragelsen i kontraktene begrenset, særlig i tid og geografi. Derfor var det ikke de store betenkeligheter ved å blande lønn og den initierende rettighetsbetaling sammen. Den teknologiske utviklingen og globaliseringen har medført store endringer i bransjen. Som presset på omfanget av de rettigheter som ønskes overdratt i den enkelte avtalen blir stadig større, så utfordrer dette et slikt system. En økt rettighetsbetaling medfører ikke nødvendigvis en økt samlet betaling da det samtidig presser ned lønnen for arbeidsinnsatsen.

 

Norsk Skuespillerforbund mener det er vanskelig å finne en saklig begrunnelse for hvorfor verdien av skuespillernes arbeidsinnsats skulle bli mindre verdt over tid, og det har skapt et økt fokus på å skille betalingen av rettigheter fra lønnen for arbeidsinnsatsen. I nyere, direkte avtaler som forbundet har inngått, som f.eks. avtalene med Netflix, har vi derfor ønsket å skille rettighetsbetalingen ut fra den lønn som utbetales til den enkelte skuespiller. På denne måten er det faktisk mulig å identifisere rettighetsbetalingen, og sikre at den er rimelig.

 

 

Hvorfor er det viktig å ha en sterk organisasjon som forvalter dine rettigheter?

I en verden hvor resultatet av ens arbeidskraft gir seg utslag i tilblivelsen av opphavsrettslig beskyttede rettigheter er det lett at lønn og vederlag for rettigheter blandes sammen. Det kan være krevende å identifisere hva som er vederlag for sine rettigheter og hva som er lønn for ens tid og arbeidskraft.

Stortinget, så vel som EU, har slått fast at alle kunstnere har krav på et rimelig vederlag for utnyttelse av deres rettigheter etter åndsverksloven. Det gjelder naturligvis også skuespillere. Men i en stadig mer globalisert, teknologisert og digitalisert bransje, hvor informasjon og innsikt i pengestrømmer er begrenset, er dette en stadig mer krevende oppgave. Og den blir ikke mindre krevende om man som skuespiller står alene.

Derfor har Norsk Skuespillerforbund siden 1996, i forbindelse med opptak av nye medlemmer, fått overdratt medlemmenes rettigheter til forvaltning. På den måten oppnår forbundet styrke og forhandlingskapital når vi møter stadig større motparter på vegne av alle våre medlemmer – en medlemsmasse som utgjør størsteparten av alle skuespillere i Norge.

Norsk Skuespillerforbund jobber målrettet med å sikre skuespillerne et passende vederlag i forhold til den økonomiske verdien av utnyttelsen av rettighetene. Da det er vanskelig (for ikke å si umulig) på forhånd å fastslå verdien av inntektene fra utnyttelsen av verket, vil kontrakter med et fullt rettighetsutkjøp («total buy-out») sjeldent oppfylle kravet om rimelig vederlag. Derfor er utgangspunktet at våre medlemmer sikres en rimelig, løpende betaling fra ulike former for utnyttelse av opptak og stillbilder i et åndsverk som f.eks. en spillefilm eller drama-serie.

Norsk Skuespillerforbund forhandler og inngår enten selv avtaler på vegne av våre medlemmer. Alternativt overdrar vi medlemmenes rettigheter til forvaltning hos andre som f.eks. Norwaco.

Vi har et sterkt nasjonalt, nordisk og internasjonalt nettverk, der vi sikrer at skuespillere og bransjefolk står solidarisk sammen for å påvirke lovgivende myndigheter til å styrke og bevare skuespillernes rettigheter. Vi deltar i jevnlige samarbeidsmøter med Norwaco, Kunstnernettverket, Nordisk Skuespillerråd og International Federation of Actors (FIA) for å lykkes med dette arbeidet.