Vi vil fortelle kvinners historier!
For første gang på lang tid, skal vi i NSF gå sammen i 8. mars-toget – under parolen «Vi vil fortelle kvinners historier».
Kjønnsbalansen i norsk film er skjev. Vi ønsker å sette søkelyset på denne tydelige skjevheten; både hva den gjør for våre medlemmers arbeidsplasser og muligheter, men kanskje viktigst hva den innebærer for publikum. Kulturen er en arena både for å fortelle historier, men også for å utvide horisontene og perspektivene våre. Gjennom den kan vi bli klokere, mer nysgjerrige og mer empatiske. Vi har samlet noen tall som viser at det er mange historier der ute som ennå ikke er fortalt og mange perspektiver vi mister. Vi vil fortelle dem. Vi vil fortelle kvinners historier!
Her er noen faktaopplysninger og tall som understøtter våre budskap for årets markering:
- Undersøkelsen Innholdsmangfold i norske filmer og serier (Telemarksforskning for NFI, pub. 2024) viser at i de seks viktigste rollene i norske filmer er nesten to av tre menn (64 %), og kun en tredjedel (34 %) kvinner. Samme undersøkelse viser også at av alle kvinneroller i norske filmer og serier, er kun 20 % av dem kvinner over 44 år.
- Dersom man teller alle krediterte roller i norske kinofilmer de siste tre årene, ser man samme tendens. I alle norske filmer som ble vist på kino fra 2022 til 2024 var det 776 krediterte roller for menn. Mot 433 krediterte kvinner.
- Ser man utelukkende på representasjonen i historisk film- og tv-drama, ser bildet enda verre ut. Da vi i NSF satte oss ned og telte alle krediterte roller i produksjoner som skal fortelle vår kollektive, felles norske historie fra de siste ti årene er 72 % av rollene menn og kun 28 % kvinner. Man kan tenke at dette kan forklares av det høye antallet filmer og serier om andre verdenskrig, men tar man ut dem av regnestykket minker den totale mannsandelen i historiske produksjoner bare med 8 %. Med andre ord: når historien om landet vårt skal fortelles, er bare 1/3-del av dem vi ser på skjerm og lerret kvinner.
Historiene vi forteller på film og tv, er viktige. De former samfunnet og vårt syn på verden og vår felles historie. Hvilke konsekvenser får det at kvinnene fortsatt har så mye mindre plass i dem? Hva gjør det for mulighetsrommet til kvinnelige skuespillere? Og ikke minst: hvordan påvirker denne skjevheten vårt kollektive bilde av kvinners plass i historien?
Møt opp til 8. mars-markering med oss i NSF fra klokken 15 i Dronningens gate 16, hvor vi derfra går samlet til Youngstorget.
Alle kretser og medlemmer velkomne til å gå i tog og bruke årets paroler.