Mer penger til norsk film og TV-produksjon!

Bransjen har fått gjennom en lovendring som skal sikre mer penger til norsk film- og serieproduksjon.

Bransjen har i mange år kjempet for en medfinansieringsordning for film- og TV-produksjon. Nå har den nye ordningen blitt vedtatt i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Dette fører til en lovendring i Kringkastingsloven, som vil sørge for at strømmetjenester som Disney, Max, Netflix og Amazon Prime investerer i norsk innhold. Norge følger etter 16 andre land som allerede har innført ordningen.

Det er det eneste politiske virkemiddel vi har for å sikre og ivareta norsk språk og kultur for fremtiden på disse plattformene, ifølge stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Strømmeselskapene har allerede vært flinke til å investere i Norge, og opplever stor suksess med norske produksjoner som Nr. 24, Troll, Hjem til jul, Billionaire Island, La Palma m.fl. Den nye ordningen sikrer at strømmeselskapene vil fortsette å investere i Norge i fremtiden.

Store strømmeaktører som tjener penger på det norske markedet, ved å ha norske seere som abonnenter, skal nå endelig få en rolle i kretsløpet og bidra tilbake igjen til at det blir laget nye norske filmer og serier, sier leder for Produsentforeningen i Virke, Åse Kringstad.

Elisabeth Saastad i Norsk filmforbund anslår at strømmetjenestene vil bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig fra 2026 til norsk film- og serieproduksjon. Det gjør at vi kan få fram flere norske historier til glede for seere i både inn- og utland, noe som gir positive synergier på mange måter. Blant annet kan det gjøre at man får realisert større prosjekter, og at vi får mer innhold fra vår egen kultur og vårt eget språk. I tillegg kan det være positiv at andre oppdager norsk kultur, og kanskje har lyst til å komme til de fantastiske destinasjonene våre.

 

Les mer om dette her.

 

 

 

Publisert: 29.01.2025
Tekst:
Sist oppdatert: 31.01.2025
Foto:

Andre saker

Enighet om KI-tillegg

Norsk Skuespillerforbund og Den norske Forleggerforening er blitt enige om et tillegg om kunstig intelligens ved bruk av standardavtale om innlesning av lydbok.